Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Aktivnosti u prethodnom periodu

Jubilarni 10. šahovski turnir "Vladimir Mojsilović - Car" 2017.

 U organizaciji našeg Udruženja i ove godine 29. maja, održan je 10. po redu tradicionalni šahovski turnir "Vladimir Mojsilović - Car".

Turnir se već 10 godina organizuje kako bi sve članove Udruženja i prijatelje podsetio na prerano preminulog člana ovog Udruženja Vladimira Mojsilovića - Cara. Car je bio naš veliki drug i prijatelj kome je šah i druženje uz šah predstavljalo najveće zadovoljstvo. Svake godine u poslednjoj nedelji maja okupe se šahisti iz užičkog, ali i iz drugih udruženja distrofičara Srbije da mu na ovaj način odaju dužnu poštu i počast.

Ove godine snage su preko šahovske table odmerili četrnaest takmičara iz šest udruženja distrofičara u Srbiji: Čačaka, Smedereva, Paraćina, Kraljeva i Užica.

S obzirom da se iz godine u godinu, takmičeći se na ovom i sličnim turnirima, sve bolje upoznaju, sve manje i manje nijanse odlučuju pobednika.

Ove godine prvi među jednakima bili su: Života Radojković, predstavnik Saveza distrofičara Srbije i direktor republičkog prvenstva distrofičara koji je osvojio treće mesto, zlatna sredina na vrhu i drugo mesto pripalo je Branislavu Antiću iz Međuopštinskog udruženja distrofičara Smederevo, a pobednik ovogodišnjeg ljubilarnog turnira, čiju realizaciju je podržao i grad Užice, jeste Radovan Pavlović iz Udruženja distrofičara Moravičkog okruga iz Čačka.

Ovaj turnir pokazao je da ovakva okupljanja kao ovo u prelepom ambijentu planine Tare i hotela Omorika jesu nešto što nas drži iz godine u godinu i sa čim nesumljivo treba nastaviti.

Perspektive razvoja sporta za osobe sa invaliditetom u Užicu

U Užicu je 16. juna održan okrugli sto na temu  „Perspektive razvoja sporta za osobe sa invaliditetom u gradu Užicu“. Organizator ovog razgovora Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga okupilo je relevantne predstavnike Grada, institucija i udruženja osoba sa invaliditetom radi sumiranja stanja , preporuka, sugestija, novih ideja i konačno:  zaključaka na temu koja je od izuzetnog značaja za osobe sa invaliditetom.  Prisustvo članice Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje Jelene Vasović, generalnog sekretara Sportskog saveza Užice Dragiše Kuzmanović, direktora JP Veliki Park Branka Bogićevića obezbedilo je sumiranje i ocenu stanja na višoj instanci, a prisutni predstavnici uduženja osoba sa invaliditetom sa svoje strane bili su u prilici da iznesu svoje stavove u odnosu na ovu temu i da iznesu aktuelna praktična pitanja.

Svrha sastaka jeste pre svega sagledavanje stanja i perspektiva sporta za osobe sa invaliditetom iz ugla samih osoba sa invaliditetom, nadležnih i institucija

Sport  danas, pored rekreativne, ima i rehabilitacionu komponentu . Sa obzirom da je  sve teže ostvariti pravo na produženu rehabilitaciju, kako za osobe sa invaliditetom, tako i za starije, sport u ovom momentu ostvaruje i veoma važnu - zdravstvenu ulogu.  Govorimo o sportu na nivou grada u smislu njegove fizičke pristupačnosti, informisanosti osoba sa invaliditetom o svojim pravima u ovoj oblasti. Cilj ovog okupljanja danas je da utvrdimo koji sve problemi u ovoj oblasti figuriraju, kao i da razmotrimo način na koji bi trebalo pristupiti njihovom rešavanju.

Kada se govori o sportu i osobama sa invaliditetom, najčešće se misli na paraolimpijski sport. Svedoci smo uspeha naših sportista – Miloša Zarića, Petra Udovičića, Nebojše Đurića  i to je vizura iz koje se posmatra odnos osoba sa invaliditetom i sporta. Namera je nadležnih da omasove sport , a pod tim se podrazumeva i veće učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima, što je i naš cilj. Da bismo osobama sa invaliditetom približili sportske sadržaje i na rekreativnom, poluprofesionalnom i profesionalnom nivou, moramo ih učiniti dostupnim i prihvatljivim za sve. Učinjen je pomak, vidljiviji nego u nekom ranijem periodu, i od strane institucija kojima je sport u nadležnosti, osnivaju se i odvajaju sredstva za klubove osoba sa invaliditetom,  sportiste pojedince.  Naš cilj je da integrišemo što više osoba sa invaliditetom u klubove koji nisu specijalno namenjeni za ovu vrstu sportskih aktivnosti, odnosno za klubove koji ne okupljaju samo osobe sa invaliditetom već i tzv. redovnu populaciju, što u suštini jeste sprovođenje inkluzije u sportu. Sve ovo iziskuje pristupačnost sportskih sadržaja u svakom mogućem smislu.

Generalno, prisupačnost je problem u celom gradu i za sve objekte. Imamo i sportske objekta koji su građeni ranije , u periodu kada se na taj segment nije obraćala pažnja, kada osobe sa invaliditetom nisu bile ni u kakvom fokusu. U tom pogledu, sadašnji nadležni su u situaciji da ispravljaju nečije ranije greške pa se iznalaze moguća rešenje u vidu rampi, dograđivanja, prepravljanja. Danas ćemo pokrenuti pitanje rešavanja stanja na Gradskom bazenu, koji je građen u najskorijem periodu, ali se očigledno prenebegnula potreba i mogućnost njegovog korišćenja od strane osoba sa invaliditetom. Razmotrićemo  mogućnost za nabavku platforme ili stolice kojom bi se korišćenje bazena učinilo mogućim i za osobe koje koriste kolica ili nisu u mogućnosti da na ovaj sadašnji način koriste bazen. Ovaj problem figurira već od početka rada Gradskog bazena, ali smo danas porazgovarali o tome koliko se konkretno uradilo na njegovom rešavanju.  Trenutno se radi i sportska hala u Krčagovu pa bismo da na vreme skrenemo pažnju o potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom u pravcu njenog korišćenja.

Na početku okruglog stola, predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom dali su svoju ocenu stanja, problema i mogućnosti koje se tiču teme okupljanja. Predrag  Bakić, predsednik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga i Udruženja distrofičara Srbije govorio je o sportskim aktivnostima u okviru udruženja ističući posvećenost članova šahu pri čemu je naglasio veliki odziv šahista osoba sa invaliditetom za učešće na Memorijalnom šahovskom turniru „Car“. Osim toga izneo je i primere uključivanja osoba sa mišićnom distrofijom u druge sportove među kojima je naveden primer  učešća na Sportskim igrama distrofičara u Paraćinu u diciplinama vazdušna puška, pikado, čunjevi,  pločice i viseća kugla. Novka Sever iz Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije Užice,  govorila je o aktivnostima u okviru ovog Udruženja pri čemu je navela primer izostanka atletskih aktivnosti, koje su ranije bile bitan segment sprta ove populacije, iz razloga nedostatka profesionalnog trenera koga su do skora imali. Verica Mandić  Iz Udruženja paraplegičara Zlatiborskog okruga  iznela je primer dobre prakse u sportskom klubu u ovom Udruženju koje postoji i aktivno radi zadnje četiri godine, što je rezultiralo uspesima paraolimpijaca, reprezentativaca na Evropskom i drugim međunarodnim takmičenjima, ali i masovnijem uključivanju ostalih članova u sportske aktivnosti.  Dušan Tpšanić iz Gradskog udruženja slepih i slabovidih je,  takođe govorio u aktivnostima u ovom udruženju ističući i novu disciplinu koja se aktivno neguje od skora: “goal ball” i u kojoj su postignuti rezultati zapaženi i na međunarodnom planu.

Ispred Grada Užica govorila je članica Gradskog veća, Jelena Vasović iznela je suštinu Programa za razvoj sporta koji je urađen krajem prethodne godine, na osnovu preporuka Ministarstva i u kome je decidno i temeljno sažeto stanje u ovoj oblasti na nivou Grada. Obrazlažući temeljno tačke ovog dokumenta, ona je skrenula pažnju na napor Grada da pruži podršku svim udruženjima koja se bave sportskim aktivnostima, pojedincima i sportskim institucijama. Posebno je skrenuta pažnja na zdravstvene preglede sportista koje finansira i Grad Užice i Dom zdravlja. Iz okvira svoje nadležnosti i svojih aktivnosti govorili su i  generalni sekretar Sportskog saveza Užice Dragiše Kuzmanović i direktora JP Veliki Park Branko Bogićević. Velika pažnja posvetila se analizi trenutnog stanja, ali i mogućnosti za unapređenje sporta osoba sa invaliditetom. U tom smislu govorilo se o brojnim povlasticama koje imaju članovi udruženja kao što su besplatne karte za bazen , karte za utakmice i turnire, ali i o pristupačnosti sportskih objekata za korišćenje od strane osoba sa invaliditetom, posebno osoba sa otežanom mogućnošću kretanja.

Konkretni predlozi na otklanjanju problema u uslovima trenutnog stanja čuli su se u pogledu nabavke stolice za pristup osobama sa invaliditetom radi korišćenja  Gradskog bazena, potom mogućnostima za finansiranje klubova, ali i bonusima koje bi koristili klubovi za najširu populaciju koji bi u svoje aktivnosti i godišnje programe uključivali i rad sa osobama sa invaliditetom. Govorilo se i o izgradnji nove sportske hale u Krčagovu, streljane i adaptacije nekih sportskih objekata i sadržaja čija je implementacija i izgradnja  u toku. Učešće u diskusiji uzeli su svi učesnici, a temeljno razmatranje pojedinih stavki iz svojih nadležnosti  predstavnici institucija su potkrepili i izveštajima o tekućim aktivnostima koji se tiču teme. Okrugli sto je održan pod pokroviteljstvom Minstarstva rada i socijalne politike.

9. Memorijalni šahovski turnira “Vladimir Mojsilović Car 2016”

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga u okviru aktivnosti kojima obeležava Nedelju borbe protiv mišićne distrofije, u petak 20. maja organizovalo je  IX memorijalni šahovski turnir  „Vladimir Mojsilović – CAR“ . Pored šahista iz Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga na ovom turniru učešće su uzeli i takmičari iz Čačka i Kraljeva, Smedereva i Priboja.

Pored stručne Tribine posvećene “Izazovima života sa mišićnom  distrofijom” koje je naše Udruženje organizovalo u toku ove godine, ovaj memorijalni turnir je druga aktivnost posvećena skretanju pažnje na problem obolenja od mišićne distrofije. Turnir je inkluzivno-rekreativnog karaktera i posvećen je našem počivšem članu Vladimiru Mojsiloviću Caru čije ime nosi, vrsnom šahisti, poznatom po svom umeću i van regiona. Želimo da ovim turnirom održimo sećanje na njega, ne samo kao šahistu,već i kao dobrog čoveka, jednog od onih koji svojim postojanjem ostave dugok trag. Kako je održavanje turnira odmicalo sa godinama,  tako se etabliralo i među udruženjima osoba sa invaliditetom na nivou Srbije. Šah je jedan od sportova koji je dostupan uglavnom svim osobama sa invaliditetom, a posebno je važana osobama sa mišićnom distrofijom koji ne mogu da obavljaju jako puno fizičkih napora potrebnih za sport

Ovo je naš način da pokažemo da možemo da se angažujemo, da budemo aktivni u nekim segmentima sporta kao i uslovno rečeno, zdrava populacija. Među nama sun a turniru učestvovali i šahisti koji su po svom umeću ravnopravni sa majstorima šaha koji nemaju invaliditet. Zbog toga šah ima i posebno mesto u naporima za ostvarivanje inkluzije osoba sa ivaliditetom.

Dragana Mojsilović iz Čačka rekla je u razgovoru da “osobama sa telesnim vrstama invaliditeta ova vrsta sporta je veoma značajna, jer je mozak ono što najcelishodnije možemo koristiti “ tako da je šah veoma bitna sportska aktivnost osoba sa invaliditetom.

Marenović Radenko predsednik Udruženja distrofičara Raškog okruga iz Kraljeva koji je takođe uzeo učešće na ovom turniru  ocenjuje da ovakvi susreti imaju i najširi “rekreativni smisao”:

“Podižu” nas u svakom smislu: moralno, fizički, psihički, duhovno se osvežimo kroz ovakva druženja. Pre šest godina sam takođe bio učesnik na ovom turniru u Užicu, a redovan sam učesnik i na ostalim šahovskim turnirima osoba sa invaliditetom. Zadovoljan sam i prvim i nekim drugim mestom, na kraju krajeva, ovde je najvažnije učestvovati, pošto imamo priliku da se družimo sa prijateljima iz cele Srbije.

Marenović je imao samo reči hvale za organizatora ali i za saradnju između udruženja distrofičara na nivou Srbije , ističući da su “ovakvi turniri i odraz saradnje, ali i podsticaj za još čvršće veze”.

Na ovakvim aktivnostima se, ne samo takmičimo, već i družimo , razmenjujemo iskustva, radimo i napredujemo zajedno. Ovakvi memorijalni turniri su značajni jer se setimo i dragih ljudi koji vise nisu sa nama, setimo se i nas samih u neko prošlo vreme što uvek daje neki svečani ton celoj manifestaciji.

Šah se na ovom turniru shvata ozbiljno, budući da mnogim od takmičara koji se ozbiljnije bave ovim sportom, Memorijalni turnir u Užicu služi i kao provera sposobnosti i priprema za učešće na drugim turnirima.

Nakon višesatnog nadmetanja, u dobroj atmsoferi i prijatnom raspoloženju, izdvojili su se najbolji. Pobednik turnira je Mića Vijatović iz Smedereva, dok je drugo mesto zauzeo Slaviša Šušan iz Priboja, a treći je bio Radovan Pavlović iz Čačka. Jedina dama učesnica,  Snježana Risimović iz Čačka zauzela je deveto mesto. Od Užičana najbolji je bio Safet Latović koji je zauzeo peto mesto. Pobednicima je pehare uručio predsednik  Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, Predrag Bakić, koji se zahvalio na učešću i izrazio nadu da se svi “u dobrom zdravlju i raspoloženju” okupe uskoro na nekom od narednih sportskih susreta.

Tribina

“Izazovi života sa mišićnom distrofijom” - Nedelja borbe protiv mišićne distrofije,

Zdravstveni centar Užice, 18.05.2016.

U okviru obeležavanja Nedelje borbe protiv mišićne distrofije, a u organizaciji Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, 18. maja u Zdravstvenom cetnru Užice, Opšta Bolnica održana je Tribina na temu  „Izazovi života sa mišićnom distrofijom „. Na ovoj tribni učeće su uzeli: dr. Jasminka Hadžić, fizijatar, dr. Miroslav Selaković, fizijatar, dr. Mira Gavrić Kezić, neurolog,  dr. Snežana Stojanović, internista pulmolog, v.d. direktora Doma zdravlja Užice dr. Slavka Mitričević, Danijela Vasiljević PR ZCU, predstavnici Udruženja osoba sa invaliditetom:  Predrag Bakić, predsednik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Užice i predsednik Saveza distrofičara Srbije, Draga Petković, predsednik Udruženja multiple skleroze Užice, Čedomir Cicović PR Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga i Ana Đokić predstavnica Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga i odbornica u skupštini grada Užica.

Nedelja borbe protiv mišićne distrofije obeležava se od 16. do 22. maja i Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga je, u saradnji sa Zdravstvenim centrom Užice, Tribinu „Izazovi života sa mišićnom distrofijom“ kao i predstojeći šahovski turnir koji će biti organizovan 20. maja, posvetilo ovom obeležavanju.

Cilj ove tribine je da se sagledaju problemi ljudi sa mišićnom distrofijom, da se upotpuni  uvid u to sa čim se sve oni suočavaju, grupe problema koje korespondiraju sa sistemom zdravstvene zaštite.  Činjenica da se Tribina organizuje u prostorijama Opšte bolnice Užice govori u prilog našoj dosadašnjoj dobroj saradnji i cilj nam je da se ta saradnja produbi, da ukažemo na tekuće probleme koji se tiču osoba sa mišićnom distrofijom i osoba sa invaliditetom uopšte, budući da to nisu separatni problemi koji se isključivo tiču osoba sa pojedinačnim dijagnozama, već se radi o nečemu što je prisutno u životima svih osoba sa invaliditetom.

Primarna dimenzija, kada se govori o problemima osoba sa invaliditetom jesu problemi koji se tiču same dijagnoze, ali na ovoj tribini posvetili smo se mogućnostima i iniciranju vraćanja usluge fizikalne terapije u kućnim uslovima. Ta usluga je ranije postojala i na ovoj tribini smo hteli da pokrenemo razgovor na tu temu, budući sa osećamo veliku odgovornost za nešto što nam je neophodno, a tiče se velikog broja osoba sa invaliditetom. Osim toga, postoji i potreba za određenim apratima –aparat za neizvenzivnu mehaničku ventilaciju (NIV), jer osobe sa mišićnom distrofijom, ali i druge osobe sa invaliditetom i retkim bolestima, imaju problem sa disanjem. Budući da na kao gost pomatrač dolazi i direktor filijale za Zlatiborski okrug Republičkog fonda zdravstene zaštite, iznet je i problem produžene rehabilitacije, u informativnom obliku s tim da se nekom drugom prilikom sa predstavnicima ove ustanove razmotriti detaljnije mogućnosti za poboljšanje stanja u ovoj oblasti.

Predrag Bakić, predsednik Udruženja distrofičara predstavio je prisutinima srž problema koji se tiču nepostojanje usluge fizikalne terapije u kućnim uslovima koja je u ranijem periodu funkcionisala i pokazala se kao višestruko korisna i učinkovita,  ali nije prepoznata kao potreba u ovom sistemu zdravstene zaštite. Izneta su iskustva iz prethodnog perioda i  uz učešće dr Jasminke Hadžić, fizioterapeuta i v. d. dir. Doma zdravlja Užice dr. Slavke Mitričević tema opravdanosti i neophodnosti ovakve usluge definisana je kao ostvarljiv prioritet. Dijalogom između učesnika došlo se do koncepta mogućnosti za efikasnije sprovođenje ove inicijative u praksu, te su dati konkretni predlozi i stvorena zajednička platforma za realizaciju.

Istaknuto je da je neophodno i učešće i pomoć lokalne samouprave i zajedničko učešće svih aktera ove tribine, kako udruženja tako i predstavnika zdravstevnih institucija i službi Zdravstvenog centra.  Modaliteti vraćanje usluge fizikalne terapije u kućnim uslovima kao redovne aktivnosti zdravstvene zaštite osoba sa invaliditetom biće prioritet u narednom periodu koji će kao inicijativu na nivou lokalne samouprave pokrenuti zajednički učesnici tribine, ali je bilo reči i o predlogu radnim grupama u Skupštini Srbije koje se bave izradom zakonskih odredbi zdravstvene zaštite kako bi se pitanje ove usluge stavilo u proceduru za usvajanje u vidu člana Zakona.  Govorilo se i o uključivanju što većeg broja udruženja i institucija zdravstvene zaštite u zajednički napor na poboljšanju zdravstvene zaštite osoba sa invaliditetom na na nivou države.

Kao potrebna mogućnost i ostvariva potreba naznačena je nabavka NIV aprata za kojim postoji potreba određenog broja obolelih od mišićne distrofije, a ne postoji u Užicu. Dr Mira Gavrić Kezić istakla je da Zdavstveni centar Užice može da obezbedi mogućnosti da osobe obolele od mišićne distrofije kao i druge osobe sa invaliditetom kojima je ovaj aprat nepohodan koriste kapacitete Opšte bolnice, prostor i osoblje, ukoliko se budućom zajedničkom akcijom  NIV aparat nabavi.

Osim ova dva probema sa konkretnim zaključcima i planom za njihovo rešavanje , govorilo se i o produženoj rehabilitaciji i sve težim uslovima za realizaciju banjskog lečenja, ali i o rešavanju problema pristupačnosti pojedinih objekata za osobe sa invaliditetom sa otežanom mogućnošću kretanja kao i one koje koriste kolica.

Promotivno-prodajni vasktršnji štand

Promotivno-prodajni Uskršnji štand Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Užice i Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice već po tradiciji bio je upriličen 28. i 29. aprila 2016.

Na štandu su bili izloženi upotrebno-dekorativni proizvodi koje su zajedno sa volonterima stvarali članovi ovih udruženja. Pored već prepoznatljivih proizvoda: ukrasnih gipsanih magneta, drvenih kutija dekorisanih u tehnici pirografije, šalova - od ove godine  u naš asortiman uveli smo i dekorativno-upotrebne predmete izrađene  izuzetno popularnoj tehnici decoupage (dekupaž). Neki od predmeta bili su inspirisani uskrsom, pa smo tako našim sugrađanima ponudili stalke i kutije za uskršnja jaja, kao i ukrasna drvena jaja dekorisana u dekupaž tehnici.

Da li zbog prepoznatljivosti i tradicije ili mnoštva novih dopadljivih proizvoda i unapređenja asortimana - uglavnom ovaj štand je bio jedan od najposećenijih od kada se naša udruženja na ovaj način promovišu (oko deset godina). Naši sugrađani u potpunosti su iskoristili priliku da se upoznaju sa stvaralaštvom osoba sa invaliditetom što je jedan od načina dugoročne prisutnosti osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici na proaktivan i ravnopravan način.

3. Kikini dani

Završno veče 3. po redu Manifestacije "Kikini dani" u organizaciji Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, održano je 18.03.2016. u fantastičnoj armosferi u prepunom Klubu Gradskog kulturnog centra Užice. Manifestacija posvećena očuvanju uspomene i misije naše saradnice i saborca Tijane Petrović - Kike ove godine svim posetiocima pružila je neke novine i promene, od kojih su neke jedinstvene u Srbiji.

Jedinstven u Srbiji i po prvi put ove godine, u organizaciji Udruženja distrofičara, organizovan je Medijski konkurs pod nazivom "Cvet jednakosti", namenjen predstavnicima svih medija u Srbiji (štampani, internet, radio). Konkurs ima za cilj promenu medijske slike o osobama sa invaliditetom i usvajanje socijalnog modela i inkluzivnog pristupa kao platforme i okvira za medijski tretman osoba sa invaliditetom. O nagradama u navedene četiri kategorije odlučivao je stručni novinarski žiri u sastavu: Biljana Kuzmanović, novinarka i urednica portala "Užička republika pres", Jelena Božović, novinarka i članica dopisništva "RTS"-a iz Užica i Nenad Kovačević novinar i dopisnik dnevnog lista "Danas" iz Užica. Konkursom je predviđeno da pobednici u sve četiri kategorije dobiju prigodnu plaketu i novčanu nagradu, a pobednik u apsolutnoj konkurenciji, pored navedenog, dobija i unikatnu statuetu "Cvet jednakosti" (rad užičke akademske vajarke Ane Lazić).

Na ovogodišnji prvi konkurs pristiglo je ukupno šesnaest prijava u svim kategorijama. Ovogodišnji prvi dobitnici novinarskih nagrada su: Mlada aktivistkinja iz Beograda Milanka Lana Nikolić, u kategoriji Medijski prilog objavljen na internetu za članak "Nisam vaš heroj sa hendikepom" objavljenog na portalu "Pasaž" (Prilog možete pogledati OVDE).

Žiri je iskoristio pravo predviđeno konkursom, da u slučaju nedovoljnog broja ili nedovoljno kvalitetnih prijava, u nekoj od kategorija ne dodeli nagradu. Ove godie nagrada nije dodeljena u kategoriji Priloga objavljenih u štampanim medijima. U kategoriji Priloga objavljenih na radiju nagradu je dobila novinarka "Radija Novi Sad" Mirjana Damjanović-Vučković za prilog emitovan na navedenom radiju o Taktilnoj izložbi Spomen zbirke "Pavle Beljanski" za osobe sa oštećenjem vida. Dobitnica ove nagrade nije bila u mogućnosti da prisustvuje Manifestaciji i lično preuzme nagradu, ali njen prilog možete poslušati OVDE.

Nagradu u kategoriji Prilog emitovan na televiziji dobila je novinarka Informativne redakcije "RTS-a" Ana Manojlović za prilog emitovan u emisiji "OKO Magazin" (prilog možete pogledati OVDE, počev od 21:45 min.). Pored nagrade za pobednika u ovoj kategoriji, Ana je dobila i statuetu "Cvet jednakosti" za apsolutnog pobednika celog konkirsa.

Ove godine po treći put održan je i literarni konurs za učenike srednjih škola čiji je cilj unapređenje svesti o osobama sa invaliditetom kod mlađe populacije. Ovaj put pristiglo je ukupno četrnaest radova. Tri nagrađena učenika dobila su prigodne plakete, novčane nagrade i simbolične nagrade naših sponzora. 

Treću nagradu dobio je učenik Tehničke škole Užice Vukašin Sretenović 

Drugu nagradu dobio je učenik Užičke gimnazije Nikola Milovanović 

I pobednica ovogodišnjeg literarnog konkursa je učenica Medicinske škole Užice Milena Čantrak 

 

I ove, kao i svake godine do sada dodeljeno je specijalno priznanje "Cvet jednakosti" sa doprinos unapređenju položaja i stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom. Ove godine to priznannje u vidu plakete i statuete "Cvet jednakosti" dobio je naš proslavljeni fudbaler Nemanja Vidić. Nemanji je ovo priznanje dodeljeno za doprinos i pomoć u radu Udruženja, a time i unapređenja i položaja naših članova. Kako je Nemanja bio objektivno sprečen da lično preuzme nagradu, to je u njegovo ime učinila njegova majka i tom prilikom se zahvalila na priznanju.

Program završne večeri upotpunili su članovi Udruženja dramskim skečevima uz pomoć prijatelja iz udruženja "Nova kulturna trasa" iz Užidža, muzičkim programom upriličenim u saradnji sa prijateljima iz muzičke škole "Ars Nova" iz Užica, a po prvi put ove godine, zaista predivnim koreografijama oduševile su nas i devojčice iz baletskog studija "Maga Magazinović" iz Užica i Beograda, sa kojima se, već sada, radujemo budućoj saradnji.

U sjajnoj atmosferi zavšeni su i ovi, treći po redu "Kikini dani", za koje s pravom tvrdimo da su najbolji do sada, što predstavlja veliku obavezu da već sada počnemo sa pripremama za iduću manifestaciju koja bi morala biti makar jednako dobra i uspešna kao ova. Ali da ne bude da se sami hvalimo, pročitajte sjajan tekst naše nagrađene novinarke Milanke Lane Nikolić u kome iznosi svoje impresije sa ove manifestacije.

Deo atmosfere sa završne večeri naše manifestacije poggledajte i u galeriji.

K  O  N  K  U  R  S

 

za novinarske nagrade "Cvet jednakosti" 

Nagrada „Cvet jednakosti“ dodeljuje se za medijske priloge koji se bave temama invalidnosti, promovišu aktivnosti, prava i dostignuća osoba sa invaliditetom, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja. 

Nagradom „Cvet jednakosti“ afirmiše se se socijalni model invalidnosti i aktivizam osoba sa invaliditetom, promovišu se njiovi potencijali, dostignuća, prava, inkluzivni pristup i kreativnost. 

Prilozi sa kojima autori konkurišu trebalo bi da podstaknu pozitivne promene u stavovima ljudi, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, kao i stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

 Konkurs traje od 11. decembra 2015. do 18. februara 2016. godine.

Nagrada će biti dodeljena 18. marta 2016. godine u okviru manifestacije „Kikini dani“.

 Uslovi konkursa

 Na konkurs se mogu prijaviti autori priloga koji žive i rade na teritoriji Srbije

Autori moraju biti državljani Srbije.

Autori moraju imati najmanje 18 godina.

Radovi moraju biti objavljeni u medijima u Srbiji koji su upisani u Registar medija i moraju imati vidljivo obeležije medija u kome su objavljeni.

Svaki učesnik može konkurisati sa jednim radom, koji je objavljen u periodu od 1. januara  do 31. decembra 2015. godine.

Uz rad dostaviti popunjen prijavni formular (koji možete preuzeti ovde ) i  kratku biografiju autora.

Pisani radovi koji se šalju poštom ili e-mailom moraju biti skenirani u .pdf formatu.

Radovi objavljeni na web-u, koji se šalju poštom, moraju biti narezani na DVD sa navođenjem linka za taj rad.

Uz tekstove koji su objavljeni na web-u, a dostavljaju se e-majlom, potrebno je navesti link za taj članak na internetu. 

Nagrade

Nagrade će biti dodeljene za najbolji rad u svim kategorijama i po jedna nagrada za svaku od četiri kategorije – televizjski prilog, radijski prilog, internet i prilog u štampi.

Nagrade dodeljuje stručni žiri koga čine novinari i predstavnici Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Užice.

Nagrade po kategorijama podrazumevaju jednak novčani iznos i plakete, dok će autoru najboljeg rada u svim kategorijama biti dodeljena i statueta „Cvet jednakosti“.

Način i rok za dostavljanje radova

 Radovi se mogu dostaviti poštom na adresu: Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, Ulica Kneza Lazara broj 2, 31000 Užice, sa naznakom - Za novinarski konkurs „Cvet jednakosti“ ili e-mail-om na adresu rcosiue@gmail.com (u Subjectu e-maila upisati - Za novinarski konkurs „Cvet jednakosti“)

Radove dostaviti najkasnije do 18. februara 2016. u 15 časova.   Radovi pristigli posle navedenog roka neće biti razmatrani.

 Za dodatne informacije osoba za kontakt je Čedomir Cicović, kontakt telefoni: 031/500-122 i 064/188-94-93

 

Obeležen 3. Decembar

Zajednica organizacija osoba sa invaliditetom Užica i ove godine prigodnim sadržajima obeležila je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Najpre je u Gradskoj kući u Užicu upriličen tradicionalni prijem kod gradonačelnika Užica za predstavnike svih organizacija osoba sa invaliditetom grada Užica. Na prijemu su prezentovane ključne aktivnosti i projekti, ali i problemi sa kojim se suočavavaju organizacije i njihovi članovi. Grad je izrazio spremnost da i u narednoj godini kroz finansiranje,  ali i kroz institucionalnu podršku pomogne u radu svih organizacija osoba sa invaliditetom i na taj način doprinese unapređenju položaja osoba sa invaliditetom u našoj zajednici.

Zatim je u holu Gradskog kulturnog centra otvorena promotivna izložba kreativnih radionica svih udruženja koji imaju tu vrstu aktivnosti. Time je prezentovana sva širina kreativnih potencijala osoba sa invaliditetom članova deset organizacija zajednice, lepota njihovih rukotvorina i potencijalna upotrebna i komercijalna vrednost ovih radova i predmeta.

I na posletku, kao šlag na tortu, za predstavnike grada, ustanova, institucija partnera i saradnika, prijatelje i sugrađanje upriličen je prigodan kolažni program u kome sun se predstavnici svih udruženja istakli i pokazali publici kao vrsni pesnici, glumci, muzičari u pratnji i uz podršku učenika Muzičke škole „Ars Nova“ - ali i kao modni kreatori, krojači i manekeni koji su se pokazali dostojnim i na modnom polju.

Celodnevni program ovogodišnjeg obeležavanja „3. Decembra“ pokazao je na simboličan i praktičan način da su osobe sa invaliditetom ljudi koji na umetničkom i svakom drugom planu mogu toliko toga da daju, samo ako im se pruži prilika kao ravnopravnim članovima zajednice.

Smotra stvaralaštva udruženja distrofičara Srbije

 

Štand našeg Udruženja na smotriŠtand našeg Udruženja na smotriSmotru stvaralaštva u Beogradu 28.10.2015. organizovao je Savez distrofičara Srbije uz podršku Ministarstva socijalne politike - Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom i Narodne banke Srbije. Smotra je bila namenjena onim udruženjima distrofičara u Srbiji, članicama Saveza, koje u okviru svojih programskih aktivnosti organizuju kreativne radionice. Pored 10. udruženja iz Srbije, među kojima je bilo i naše Udruženje, svoje kreacije i rukotvorine u holu Narodne banke Srbije prikazali su nam i prijatelji iz Udruženja stanara doma za odrasla invalidna lica Bežanijska kosa.

Na 3. Sajmu sporta

U sportskoj hali "Veliki park" u Užicu, 21.05.2015. održan je 3. po redu Sajam sporta. Osnovna ideja ovog sajma jeste da se kroz promovisanje klubova, njihovih disciplina, rezultata, veština, kao i kroz neposrednu interakciju profesionalnih sportista i omladine, kao posetilaca sajma, javi želja za treniranjem nekog od prezentovanih sportova.

Među više od 50 izlagača bilii su prisutni i predstavnici našeg Udruženja koji su tom prilikom izložili pehare, plakete i medalje koje su predstavnici Udruženja osvojili na različitim sportskim nadmetanjima proteklih godina. Bilo da je u pitanju sporski ribolov, šah, olimpijade distrofičara, pikado i druge discipline kojima članovi našeg Udruženja mogu da se bave, imalo se šta pokazati i prikazati.

Ovo je bio treći put da su predstavnici Udruženja, zajedno sa predstavnicima Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize predstavljali svoju organizaciju na Sajmu koristeći priliku da osobe sa invaliditetom prikažu i u svetu u kome ih okruženje uglavnom ne vidi - u svetu sporta. To je bio još jedan od načina da se proširi polje delovanja osoba sa invaliditetom u svesti naših sugrađana, posetilaca Sajma. To je bio još jedan od načina da podignemo svest okruženja i doprinesemo rušenju predrasuda i stereotipa o osobama sa invaliditetom.

Jovica i Ana na 3. Sajmu sportaJovica i Ana na 3. Sajmu sporta

8. Memorijalni turnir "CAR 2015"

U ponedeljak 18. maja 2015. godine, u prostorijama restorana "Plaža 1" u Užicu, u organizaciji Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, održan je

Pobednici - CAR 2015.Pobednici - CAR 2015.8. po redu, sada već tradicionalni turnir - Car 2015. Turnir je održan u okviru Nedelje borbe protiv mišićne distrofije, posvećen našem preminulom prijatelju i saborcu Vladimiru Mojsiloviću Caru, pasioniranom šahisti i velikom masjtoru, turnir je i ove godine okupio prijatelje oko tradicionalnog nadmetanja i druženja, u znak sećanja na Cara.

Turnir je ove godine okupio takmičare izšest gradova i sedam udruženja i to: iz Užica, Čačka, Smedereva, Paraćina, Kraljeva i Kragujevca. 19 takmičara, podelilo je "megdan" na šahovskom polju, po švajcarskom petokružnom sistemu "svako sa svakim".

U izjednačenoj i kvalitetnoj borbi i ostvarivanju naše misije - čuvanje uspomene na Cara, svi koji su došli bili su pobednici, a od šahovskih majstora, ovoga puta, izdvojili su se: Slaviša Šušanj, član Udruženjainvalida cerebralne i dečije paralize iz Užica kao trećeplasirani, drugije bio Safet Latović iz Sjenice, član Udruženja domaćina i ovogodišnji pobednik je Mića Mijatović iz Udruženja distrofičara "Bolji život" iz Smedereva.

Druženje se nastavilo u pozitivnoj i veseloj atmosferi koja je zalog da ostanemo takvi i da se u još boljem raspoloženju i još većem broju, istim povodom vidimo i dogodine.

39. prvenstvo Srbije za distrofičare

 

Partija u toku...Partija u toku...U Vrnjačkoj Banji je od 19-22. marta 2015. održano je 39. Prvenstvo Srbije u Šahu za distrofičare. Organizator takmičenja je Savez distrofičara Srbije, a takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Prvenstvo je održano u konkurenciji 44 takmičara/ki iz cele Srbije (svih udruženja). Takmičenje je realizovano u četiri kategorije: seniori 1. i 2. liga, ženska liga i omladinci,  kao i kao i poseban turnir u brzopoteznom šahu pod nazivom "Sećanje na šampione".

Seniori su igrali sedam kola po "Švajcarskom sistemu" dok su omladinci i šahistkinje igrali po "Bergerovom sistemu". Svi mečevi su odigrani po sistemu svako sa svakim, a sve grupe imale su na raspolaganju po 45 minuta po igraču. 

 

U navedenim kategorijama postignuti su sledeći rezultati:

 

Seniori - Prva liga:

1. Mesto - Latović Safet - Užice

2. Mesto - Kecap Fikret - Novi Pazar

3. Mesto -  Vijatović Mića - Smederevo

 

Seniori - Druga liga

1. Mesto - Jovanović Milan - Novi Pazar

2. Mesto - Aleksić Željko - Ruma

3. Mesto - Ćirić Aleksandar - Čačak

 

Žene

1. Mesto - Petrović Jelena - Šabac 

 2. Mesto - Cakić Mirjana - Leskovac

3. Mesto - Risimović Snježana - Čačak

 

Omladinci

1. Mesto - Đorđević Vuk - Niš

2. Mesto - Simić Ilija - Beograd

3. Mesto - Lučić Stefan - Beograd

 

Turnir u brzopoteznom šahu "Sećanje na šampione"

1. Mesto - Vijatović Mića - Smederevo

2. Mesto - Latović Safet - Užice

3. Mesto - Radojković Života - Kraljevo

 

Pored žestoke konkurencije i vatrenih borbi za magičnim tablama sa 64 crno bela polja, pored nadmetanja u tatici i veštini, ovo prvenstvo obeležilo je pre svega druženje i prijateljska atmosfera. Tu energiju takmičari su obavezni da sačuvaju i donesu je i sledeće godine na ljubilarno 40. prvenstvo.

Učesnici na 39. šahovskom prvenstvu Srbije za distrofičareUčesnici na 39. šahovskom prvenstvu Srbije za distrofičare

Održani 2. Kikini dani  

 U sredu 18. marta 2015., u prostorijama Gradskog kulturnog centra Užice, održana je druga po redu manifestacija "Kikini dani" u čast naše, prerano preminule koleginice Tijane Petrović - Kike, na dan tridesete godišnjice njenog rođenja.

Gosti i prijatelji na 2. Kikinim danimaGosti i prijatelji na 2. Kikinim danima

I ove, kao i prošle godine, kada je bila prva manifestacija, u okviru "Kikinih dana" raspisan je literalni konkurs na dve teme "Ako sam drugačiji/a, onda sam i poseban/na" i "Pod suncem jednaki, a različiti". Konkurs je raspisan sa ciljem podizanja svesati kod mladih (srednjoškolske populacije) o položaju, problemima i potencijalima osoba sa invaliditetom, podsticanja kreativnosti i promišljanja problema invalidnosti u umetničkoj (poetskoj/proznoj) formi).

Na ovogodišnji konkurs priostiglo je znatno više radova nego prethodne godine, iako su ove godine pravo učešća na konkursu imale samo srednje škole sa teritorije grada Užica. U dosta jakoj konkurenciji, stručni žiri sastavljen od profesora srpskog jezika i novinara doneo je sledeću odluku o nagradama: Treće mesto svojim radom na temu "Pod suncem jednaki, a različiti" osvojila je učenica Užičke gimnazije Jovana Cerovac, drugo mesto osvojila je učenica Medicinske škole Užice Milena Čantrak, originalnim poetskim delom, odgovorom na temu "Ako sam drugačija onda sam i posebna" i na posletku, za najbolji rad na ovogodišnjem konkursu proglašen je prozni rad učenika Ekonomske škole Užice Žikice Lukića.

Takođe, nagrada "Cvet jednakosti" ustanovljena prošle godine za poseban doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom, ove godine je, za doprinos u 2014. godini, dodeljena Radici Blagojević Radovanović, predsednici Interresorne komisije i psihologu Osnovne škole "Aleksa Dejović" Sevojno, za doprinos stvaranju izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom na polju inkluzivnog obrazovanja u našoj lokalnoj zajednici.

Završnoj večeri manifestcije, pored predstavnika Grada Užica, koji je podržao manifestaciju, prisustvovali su Kikina porodica, predstavnici organizacija osoba sa invaliditetomgrada Užica, brojni prijatelji, saradnici, poštovaoci Kikine misije, sugrađani...

Žikica Lukić i Predrag BakićŽikica Lukić i Predrag Bakić

Pored dodela nagrada nagrađenima na literarnom konkursu, čije su radove prisutni mogli da čuje, dodeljena je i statueta cvet jednakosti (rad naše sugrađanke, vajarke Ane Lazić) i upriličen je prigodan muzičko scenski program. Kikini prijatelji čitali su pesme, recitovali, svirali i pevali, ukratko - širili pozitivnu energiju! Podizanju i širenju te energije, kao i mnogo puta do sada, doprineli su naši prijatelji, polaznici muzičke škole "Ars Nova" iz Užica.

Još jedno lepo veče, u susret proleću, svi zajedno, bez etiketa "Mi", "Oni" i "Ostali", pokazali smo i dokazali da izjednačene mogućnosti znače priliku koju svi zaslužujemo. Da poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom ne znači milostinju, a da je Kikina misija stvaranja izjednačenih mogućnosti za nas obaveza i kriterijum koji je sama Kika postavila, a ispod koga mi danas ne želimo, nećemo i nemamo prava da idemo.

Na nama je da tu misiju sledimo kao Tijanini saborci i prijatelji, zbog onih koji dolaze, zbog onih koji su tu, ali i zbog onih koji ne mogu otići ni onda kada više nisu tu!

Nagrađeni radovi na literalnom konkursu:

 

1. Nagrada - Žikica Lukić  

2. Nagrada - Milena Čantrak  

3. Nagrada - Jovana Cerovac

Literalni konkurs - Kikini dani

 

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga uz podršku grada Užica raspisuje literalni konkurs  za učenike srednjih škola na teritoriji grada Užica. 

Teme konkursa su:                                „Ako sam drugačiji/a onda sam i poseban/na“

                                                           "Pod suncem jednaki, a različiti“ Naša Kika...Naša Kika...

Cilj konkursa je da kod učenika podstakne razmišljanje i stvaralaštvo na temu položaja osoba sa invaliditetom u zajednici kao i značaja njihovog uključivanja u lokalnu zajednicu. Sve to sa ciljem da se podigne svest kod mladih o potrebi i značaju stvaranja izjednačenih mogućnosti i unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i ostalih manjinskih grupa.
Svoje radove učenici mogu predati zaduženim nastavnicima u svojim školama nakasnije do petka 06. marta 2015. godine. Dodeljivaće se po tri nagrade (za prvo, drugo i treće mesto) u kategoriji učenika srednjog škola. Nagrade su novčane u iznsu od 6.000 dinara za prvu, 4.000 dinara za drugu i 2.000 dinara za treću nagradu. Konkurs je jedna od aktivnosti koje se realizuju u okviru manifestacije „Kikini dani“, koja se ove godine realizuje po drugi put. Završno veče manifestacije, proglašenje pobednika ovog konkursa kao i prateći program manifestacije biće upriličen u Gradskom kulturnom centru Užice, 18. marta 2015. godine.

Manifestacija „Kikini dani“ održava se u znak sećanja na Tijanu Petrović – Kiku, aktivistkunju Udruženja i borca za stvaranje izjednačenih mogućnosti i unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u lokalnoj zajednici i njihovoj inkluziji. Tijana je aktivno radila u Udruženju od 2007. godine pa sve do svoje prerane smrti – februara 2013. Svojom verom, voljom i energijom osnažila na stotine osoba sa invaliditetom, invalidski pokret time učinila jačim i prodornijim, a ideal o ravnopravnom učešću osoba sa invaliditetom promovisala i zastupala u svim segmentima društvenog života dostupnijim. Sa strašću i strpljenjem karakterističnim za osobe širokog duha, uspešno se borila protiv fizičkih i psiholoholoških barijera. Ova manifestacija posvećena je samo jednom cilju – da ideali za koje se Kika borila nastave da žive u budućnosti!

7. Memorijalni šahovski turnir "CAR 2014"

 

Uorganizaciji Udruženja distrofičara zlatiborskog okruga Užice, već po tradiciji, u ponedeljak 23. juna organizovan je 7. memorijalni šahovski turnir "Vladimir Mojsilović Car". Turnir je organizovan u prostorijama Udruženja, a učešće je uzelo 12 takmičara.

Učesnici na 7. memorijalnom turniru "CAR 2014"Učesnici na 7. memorijalnom turniru "CAR 2014"
 

Pored predstavnika domaćina takmičili su se predstavnici udruženja distrofičara iz Šapca, Kragujevca, Paraćina, Čačka i Kraljeva. Turnir je igran po kružnom sistemu "svako sa svakim" u pet krugova. Posle neizvesne borbe pobednik je odlučen u poslednjem krugu.

 A prigodne pehare u znak sećanja na borbu i druženje osvojila su triojica prvoplasiranih i to:

Trećeplasirani Radovan Pavlović, predstavnik Udruženja distrofičara moravičkog okruga iz Čačka,

drugoplasirani Safet Latović, predstavnik domaćina, Udruženja distrofičara zlatiborskog okruga iz Sjenice i naravno

pobednik Ruždija Tabaković, predstavnik Udruženja distrofičara šumadijskog okruga iz Kragujevca.

U čini se, nikad jačoj konkurenciji bilo je neizvesno do poslednjeg poteza, a viđene su i svojevrsne bravure dostojne majstora za tablom od 64 polja. I upravo ta neizvesna borba i druženje koje je potom usledilo najbolji je poziv da se ovim povodom u još većem broju i u jačoj konkurenciji, okupimo i dogodine.

Tribina u Čajetini  

 

Prezentacija na tribini u ČajetiniPrezentacija na tribini u ČajetiniUdruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine, organizovalo je u sredu 19. marta, u prostorijama biblioteke Ljubiša R. Đenić u Čajetini tribinu na temu Uspostavljanje socijalnih usluga, licenciranje i uloga civilnih organizacija.

Tribina je bila namenjena predstavnicima ustanova socijalne zaštite, građanskih organizacija, udruženjima osoba sa invaliditetom i relevantnim lokalnim institucijama, kako bi se razmotrile mogućnosti i rešenja za što bolju primenu zakonskih propisa iz oblasti socijalne zaštite.

Predstavnici Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Užice i njihovi domaćini iz udruženja Zlatiborski krug iz Čajetine govorili su na tribini o praktičnim načinima realizacije propisa iz oblasti socijalne zaštite i o problemima prilikom primene zakonske regulative.

Po Zakonu o socijalnoj zaštiti bitan segment je uspostavljenje usluga socijalne zaštite radi poboljšanja kvaliteta života korisnika. Usluge mogu pružati, pored ustanova socijalne zaštite, udruženja građana, fizička i pravna lica, odnosno oni akteri koji su dobili licencu za pružanje usluge.

Očekuje se da će predstavnici lokalnh udruženja, ustanova i institucija, iskustva i smernice sa ove tribine primeniti u praksi u narednom periodu, što je u osnovi i cilj ovakvih tribina.

Održani 1. Kikini dani
  

Udruženje distrofičara zlatiborskog okruga, u znak sećanja na našu Tijanu Petrović – Kiku, organizovalo je manifestaciju „Kikini dani“.

Manifestacija je obuhvatila literalni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola kojim su se promovisale ideje za koje se Tijana zalagala. Na teme „Jedni sa drugima, a ne jdeni pored drugih“ i „Mi smo jedni od vas“ pristiglo je dvadesetak radova u dve kategorije – učenici osnovnih i srednjih škola.

Gosti i prijatelji - Kikini dani 2014.Gosti i prijatelji - Kikini dani 2014.

Završno veče manifestcije održano je u utorak 18. marta na Tijanin rođendan. Program manifestcije otpočeo je u 18 časova kada se prisutnima obratio predsednik Udruženja Predrag Bakić koji se zahvalio prisutnima koji su došli da nam upotpune ovo veče. Posle čitanja prigodnog teksta koje su napisale Kikine kolege, a koji je prisutne podsetio na kikinu ličnost i rad, objavljeni su dobitnici nagrada na literalnom konkursu. Novčane nagrade i prigodne plakete uručene su dobitnicima po tri nagrade u obe konkurencije. A prvonagradjeni u konkurenciji srednjih i osnovnih škola, Žikica Lukić i Nikola Milovanović pročitali su svoje radove.

Manifestaciju su upotpunili učenici muzičke škole Ars Nova iz Užica prigodnim muzičkim numerama u izvodjenju učenika svih uzrasta medju kojima je bilo i dece sa invaliditetom. Oni su nastupili u dva bloka i dodatno razgalili publiku.

U okviru programa dodeljena je i nagrada u obliku statuete „Cvet jednakosti“ (rad grnčarke Ane Lazić iz Užica) za izuzetan doprinos stvaranju jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom. Nagrada je uručena trubaču iz Užica Dejanu Petroviću i njegovom Big bendu za doprinos uspehu akcije „Za decu Užica“ u okviru koje je nabavljena stomatološka oprema za lečenje dece i odraslih sa invaliditetom.

Na kraju programa, a pre još jednog bloka muzičkih numera, publika je imala priliku da vidi deo filma „Put ka jednakosti“, u produkciji Centra za orijentaciju društva iz 2012. godine u kome je jedan od aktera bila i Tijana.

Nama koji smo radili sa njom ostaje obaveza da ova manifestacija postane tradicionalna, ali ne samo sbog sećanja na Kiku, već pre svega sbog promovisanja svega onoga zašta se ona zalagala, a što se može svesti na jednu rečenicu „Stvaranje jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom“. Mi koji smo imali tu privilegiju da je poznajemo i da sa njom delimo misiju i viziju obavezni smo da sprovodimo ovu misiju da bi kroz nju Tijana nastavila da živi, jer kroz tu misiju ogleda se celo njeno delo – a čovek živi dok žive njegova dela!

 I nakon svega ostala je energija koju je Tijana širila, a koja nas i danas motiviše. Ostale su narazličitije emocije, ali i utisak da nakon ove večeri svako od nas nije isti. Samo podsećanje na Tijanu i njene ideje, principe i rad učinilo je od nas, makar samo za to veče, na sat vremena, bolje ljude.

 1. Kikini dani u GKC-u 18. marta 2014. 

 

Plakat - Kikini dani 2014.Plakat - Kikini dani 2014.U znak sećanja na našu Tijanu Petrović Kiku, 18. marta 2014.  sa početkom u 18 časova u prostorijama Gradskog kulturnog centra, održaće se završno veče manifestacije "Kikini dani".

 Tom prilikom biće upriličrn prigodan program koji podrazumeva dodelu nagrada učesnicima na literalnom konkursu kao i dodelu specijalne naglade – statuete „Cvet jednakosti“ za izuzetan doprinos za stvaranje jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom.

Program će upotpuniti učenici muzičke škole „Ars Nova“ iz Užica, prigodnim muzičkim numerama. Namera nam je da se u budućnosti maksimalno zalažemo i sprovodimo ideje koje je i Tijana sprovodila, a koje se sve zajedno mogu sažeti u jednu rečenicu: „Stvaranje jednakih mogućnosti za osobe sa invaliditetom“.

I zbog toga, ali pre svega zbog sećanja na našu Kiku – borca za bolji položaj osoba sa invaliditetom i nadasve izvanrednu ličnost, cilj nam je da ova manifestacija postane tradicionalna. Na ovaj način želimo da izrazimo zahvalnost Tijani zbog svega što smo svi zajedno uradili, a što bez nje možda ne bi bilo moguće, ali u svakom slučaju ne bi bilo isto! 

 Seminar "Izgradnja javne podrške"
 

Na Tari je od 18. do 20. oktobra 2013. održan seminar (trening) za organizacije civilnog društva "Izgradnja javne podrške". Predavači su bili Gordana Savić iz užičkog Centra za ljudska prava i demokratiju i Aleksandar Anđelković iz Nacionalne kolalicije za decentalizaciju.

Teme seinara su bile: Participativna demokratija i socijalna pravda, Tri sektora i njihova uloga u razvoju društva, Koncepti moći, Javno zastupanje, Proces kreiranja javnih politika.

Jelena Minić koja je na treningu predtavljala Udruženje distrofičara zlatiborskog okruga iz Užica, kaže da joj je seminar puno značio na polju samopouzdanja i da će joj nova saznanja svakako koristiti u angažovanju u Udruženju na projektima kojima će biti neophodno javno zastupanje da bi bili sprovedeni u praksi.

Zdravstvena zaštita OSI - juče, danas, sutra  

 

U sredu 25. septembra  2013. u prostorijama Regionalnog razvojnog centra u Užicu organizovan je okrugli sto na temu „Zdravstvena zaštita OSI – juče, danas, sutra“ u okviru programskih aktivnosti Udruženja distrofičara zlatiborskog okruga iz Užica, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike – Sektor za zaštitu OSI.

Tema okruglog stola odnosila se na nasleđe, trenutno stanje i perspektive u oblasti zdravstvene zaštite osoba sa invaliditetom. Učešće su uzeli predstavnici NO osoba sa invaliditetom iz Užica, predstavnici Doma zdravlja iz Užica, Zdravstvenog centra Užice, RFZO Filijala Užice, Dnevnog boravka za osobe sa invaliditetom i drugi.

Razmotreni su aktuelni dugoročni i kratkoročni problemi u ovoj oblasti i usvojeni su sledeći zaključci:

Da se u partnerstvu sa institucijama zdravstvenog sistema u grada Užicu nastavi sa aktivnosti na dugoročnoj održivosti i unapređenju usluge fizikalne terapije u kućnim uslovima za osobe sa invaliditetom, obzirom da je uočeno da ta vrsta usluge daje pozitivne rezultate.

Da se u najkraćem mogućem periodu privedu kraju aktivnosti na izradi prioritetnih kartica za preglede u Opštoj bolnici Užice za osobe sa invaliditetom. Aktivnosti su pri kraju, ostaje da se naprave spiskovi u skladu sa već definisanim kriterijumima za dobijanje ovih kartica i da se same kartice izrade i podele članovima (osobama sa invaliditetom) u saradnji sa Opštom bolnicom Užice.

Da se nastavi sa inicijativom da se unapredi pristupačnost institucija zdravstvenog sistema za osobe sa invaliditetom u gradu Užicu (primer Filijale RFZO Užice)

Skrenuta je pažnja od strane predstavnika filijale RFZO u Užicu da je neophodno da osobe sa invaliditetom odmah po dobijanju pomagala moraju utvrditi njegovu ispravnost i funkcionalnost na propisan način i dokaz o tome dostaviti nazad u Filijalu, kako bi se kasnije mogle vršiti prepravke ili menjati pomagalo. Zamoljeni su predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom da svojim članpovima skrenu pažnju na tu zakonsku obavezu i posledice njenog nepoštovanja.

Uočeni su još neki sistemski nedostaci i rešenja u skladu sa temom koji će, onoliko koliko je to institucionalno moguće biti otklonjeni ili unapređeni u budućnosti.

Učešće na sajmu omladinskih udruženja 

 

Povodom 12. avgusta, svetskog Dana mladih, Lokalna kancelarija za mlade Užice organizuje Sajam omladinskih udruženja, danas, 12. avgusta od 18 do 20 časova.

Udruženje cerebralne i dečije paralize i Udruženje distrofičara zlatiborskog okruga iz Užica predstaviće svoje aktivnosti i svoj rad na promovisanju prava osoba sa invaliditetom i poboljšanju njihovog položaja, Poseban akcenat biće na promovisanju volonterizma i uključivanju mladih volontera u rad ovih udruženja kako bi se unapredio rad udruženja, a istovremeno među mladima širio duh ravnopravnosti, inkluzije i jednakih prava za sve.

Uspeh na Olimpijadi u Grzi 

 

Ekipa Udruženja u GrziEkipa Udruženja u GrziU Grzi kod Paraćina od 01. do 04. avgusta 2013. godine održana je 9. po redu Olimpijada distrofičara.

 U konkurenciji 16 ekipa iz isto toliko gradova, takmičeći se u svih pet  disciplina, Udruženje distrofičara zlatiborskog okruga osvojilo je jednu bronzanu medalju. Predstavnica našeg udruženja Kosa Alempijević osvojila je treće mesto u disciplini pločice. U konačnom, ekipnom plasmanu, prvo mesto zauzela je ekipa Paraćina, drugo ekipa Rume i treće ekipa udruženja iz Kraljeva. Tradicija održavanja Olimpijade distrofičara biće nastavljena i sledeće godine kada će biti održana deseta jubilarna Olimpijada.

Inkluzivni klub počeo sa radom 

 

U okviru sprovođenja javnih radova, a u sklopu mera aktivne politike zapošljanja, na kojima se angažuju osbe sa invaliditetom, a koji finansira Nacionalna služba za zapošljavanje, u Udruženju distrofičara zlatiborskog okruga od 15. jula zaposlene su tri osobe sa invaliditetom – tri mlade devojke kojima je ovo prvo radno iskustvo.

U okviru ovog projekta koji traje šest meseci, naše tri novopridošle koleginice biće zadužene za realizaciju projekta „Inkluzivni klub za osobe sa invaliditetom“. Taj projekat podrazumeva: Organizaciju rada okupacio – kreativnih radionica u okviru planiranog Kluba, Organizaciju inkluzivnih kulturno - zabavnih aktivnosti i sadržaja, Organizaciju inkluzivnih sportsko-  rekreativnih sadržaja, Organizaciju humanitarsnih akcija, Promociju filntropije i socijalno odgovornog poslovanja, Realizaciju promotivnih izložbi i medijske i veb promocija, Sačinjavanje socijalne  karte kroz  kreiranje upitnika karte, ispitivanje potreba, popunjavanje  upitnika, sređivanje podataka, analiza, Izradu ugovora i sprovođenje adminstrativne procedure vezano za zapošljavanje lica, Organizaciju i sprovođenje obuke, Nabavku materijala i sredstava  za rad...

Milena, Milica i Jelena u UdruženjuMilena, Milica i Jelena u Udruženju

Osnivanjem Kluba OSI u okviru koga će se realizovati različiti  programi u okviru koga ćemo uključiti OSI i ostale zainteresovane članove, volontere i motivisani građane, pruža osnovu da Javni rada preraste u stalnu  aktivnost Udruženja koja će u  kontinuitetu obezbeđivati sredstva za nastavak rada Kluba.

Aktivnostima na promociji filantropije i socijalno odgovornog poslovanja obezbediće se podrška za rad Kluba.

Takođe Javni rad će rezultirati formiranjem jedinstvene baze članstva sa pojedninačnom socijlnom kartom svakog člana.

Prema tome korist od javnog rada je višestruka, a održivost projekta Inkluzivnog kluba za OSI u budućnosti zavisi upravo od rezultata aktivnosti kao što je ova.

Milena Jaraković, jedna od tri devojke zaposlene zahvaljujući javnom radu kaže da od ovog projekta očekuje neka nova saznanja i iskustva i naglašava da su i u ovih nepunih mesec dana iskustva u radu već fantastična. S tim u vezi korist od ovog projekta vidi ne samo u materijalnom osnaživanju njih kao zaposlenih već i u osnaživanju njihovih porodica, zajednice i osoba sa invaliditetom kroz njihov angažman na ovom projektu.

Jelena Minić koja je ranije imala iskustava u realizaciji umetničkih projekata (pozorišnih predstava) koje je realizovalo udruženje izražava zadovoljstvo što je projekat napokon otpočeo i ističe da su ovakvi projekti prilika da obrazovane osobe sa invaliditetom pokažu i dokažu da invaliditet nije prepreka i da na ovaj način podižu i sopstveno samopouzdanje i menjaju svoju sliku u svojoj porodici i neposrednom okruženju.

Milica Petrović kaže da od ovog projekta prvenstveno očekuje nova saznanja i iskustva te da su joj dosadašnji utisci pozitivni u svakom smislu i da je upravo iskustvo koje će steći na novom poslu najveća korist od ovog projekta.

Okrugli sto o zapošljavanju OSI

 

Učesnici okruglog stola o zapošljavanju OSIUčesnici okruglog stola o zapošljavanju OSIU sklopu programskih aktivnosti Udruženja distrofičara zlatiborskog okruga (koje je podržalo Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike – Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom), a u saradni sa Nacionalnom službom za zapošljavanje 23.05.2013. godine u prostorijama Regionalnog razvojnog centra Užice, održan je Okrugli sto na temu:

 „Zapošljavanje osoba sa invaliditetom – juče, danas, sutra“,.

 Okruglom stolu prisustvali su predstavnici Javnih preduzeća, Grada Užica, ustanova, poltičkih stranaka, udruženja i građani

Nacionalna služba prezentovala podatke strukturi i broju nezaposlenih OSI na evidenciji  filijale NSZ u Užicu. Predočene su zakonske i podzakonske mere na podsticanju zapošljavanja OSI, kao i konkretni programi NSZ za smanjenje nezaposlenosti među OSI.

Nakon dvočasovne diskusije i iznošenja iskustava i predloga, doneti su sledeći zaključci:

Da se pri sledećem planiranju budžeta za 2014. Godinu utiče na predstavnike lokalne samouprave da izdvoje obimnija sredstva za realizacije aktivnosti Lokalnog tima za zapošljavanje, a u okviru toga posebno za podsticanje zapošljanja osoba sa invaliditetom.

Bilo preko programa radnih  i stručnih praksi, pripravničkog staža, različitih vrsta subvencija i sl.

Inicirano je održavanje sajma zapošljavanja za osobe sa invaliditetom u organizaciji NSZ.

Predloženo je da se uz posredovanje NSZ organizuju otvoreni susreti osoba sa invaliditetom i poslodavaca.

Da se obavi istraživanje u vezi sa utvrđivanjem činjenica o tome koliko preduzeća plaća kaznene kvote da bi se ista podstakla da zaposle osobe sa invaliditetom, tako što bi im se ukazalo na prednosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Dogovoreno je da se ovakvi i slični skupovi održavaju periodično kako bi se aktivno na svim nivoima radilo na podsticanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom i njihovom aktivnom uključivanju u socijalni život.

Plakat filmskog karavana 2012.Plakat filmskog karavana 2012.Filmovi koji menjaju perspektivu 

 

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga i Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice u saradnji sa organizacijom KAO „Parnas“ iz Novog Sada organizuju Karavan filmova Festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan“. Festival se održava u Novom Sadu već deset godina i obuhvata projekcije igranih i dokumentarnih filmova na temu invalidnosti i filmova čiji su autori (glumci, scenaristi, režiseri) osobe sa invaliditetom.

Cilj Festivala je informisanje javnosti o aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom i bolje stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

U okviru Filmskog karavana Festivala u saradnji sa brojnim organizacijama realizuje se revija nagrađenih filmova, čime najbolji filmovi sa festivala postaju dostupni građanima širom Srbije.

Tako će užičanke i užičani imati priliku da pogledaju sedam po oceni žirija najboljih filmova, a u čak dva filma akterke i autorke filmova su naše sugrađanke.

Projekcije filmova održaće se 25.10.2012.god. sa početkom u 18 časova u čitalištu Narodne biblioteka Užice.

 Procena potreba radi efikasne podrške deci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama

 

Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga Užicerealizuje projekat „Razvoj kapaciteta Organizacija osoba sa invaliditetom za pružanje socijalnih usluga u Zlatiborskom okrugu“. Projekat finansira Ministarstvo rada i socijalne politike RS – Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom u okviru svog programa  za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom.

U okviru ovog projekta Udruženje organizuje akreditovan programobuke Procena potreba radi efikasne podrškedeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.

Polaznici obuke su socijalni radnici, psiholozi, pedagozi, specijalni pedagozi, defektolozi koji rade u Centrima za socijalni rad ili su stručni saradnici Udruženja.

Obuku koju će po akreditovanom programu sprovesti stručni tim „Familije“ održaće se 29 i 30. avgusta 2012. u hotelu „Omorika“ na Tari. 

Kampanja za inkluzivno obrazovanje 

 

Idealno društvo je ono u kojem svaki pojedinac može da ostvari sve svoje kapacitete i da živi dostojanstveno svoj život. Inkluzivno obrazovanje je preduslov za razvijanje takvog društva, zasnovanom na toleranciji, na razumevanju drugog, na poštovanju svakoga, na otvorenosti i prihvatanju. 

Užice je jedan od 100 gradova Srbije u kojem će, od februara do kraja maja 2011. godine, biti realizovana kampanja za inkluzivno obrazovanje “Svi u školu, budućnost za sve!” Cilj kampanje jeste ostvarivanje kvalitetne inkluzivne kulture i prakse za sve devojčice i dečake kroz: 

• razvijanje svesti u stručnoj i široj javnosti o značaju inkluzije

• pružanje podrške svim učesnicima u obrazovnom procesu 

• podršku primeni Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja iz 2009. godine. 

U cilju boljeg razumevanja pojma inkluzije i inkluzivnog obrazovanja, kao i značaja inkluzije za društvo u celini, biće organizovana tribina uz istovremenu medijsku kampanju na lokalnom nivou. 
Kampanju partnerski realizuju Savez učitelja Republike Srbije (SURS), CIP-Centar za interaktivnu pedagogiju (CIP) i Centar za obrazovne politike (COP), uz podršku Fonda za otvoreno društvo i u saradnji sa timom projekta "Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou - DILS“ Ministarstva prosvete. 

Obeležavanje Međunarodnog dana žena

 

U okviru obeležavanja međunarodnog dana žena Međuopštinska organizacija slepih i slabovidnih Užice u saradnji sa Udruženjem distrofičara Zlatiborskog okruga organizuje radionicu sa temom rodne ravnopravnosti žena sa invaliditetom i majki dece sa invaliditetom. 

Modedatorka radionice biće Lidija Zlatić, Centar za devojke 
Radionica će se održati u sredu, 09.marta 2011.god. sa početkom u 12h u kafeteriji Regionalnog centra za razvoj zaposlenih u obrazovanju.(RCU).